Om

Helle Kobbernagel - Keramiker.

Utbildning och lärlingsperiod avslutades med ett gesällprov, som jag gjorde hos Abbenäs Potteri, Nästved i Danmark. 

Under utbildningstiden gick jag på konstskola. med olika inriktningar inom måleri, teckning, skulptur och textil. Därefter har jag gått utbildningar för konsthantverkare i muralmåleri, betong, glas samt form och bild.. Jag har en formell utbildning inom Konstvetenskap, kulturvård samt Folkhögskolelärare med pedagogisk behöringhet. 

Lera är ett naturmaterial och jag gillar att utnjytta lerans olika möjligheter. Oftast jobbar jag med den lokala lera från Gotland, men ibland forekommer porslingslera och andra material. 

Inspiration har jag mycket från lärlingsperioden och dess hantverksprocesser.  Naturen inspirerar och skissarbete är en kombination av direkt arbete i leran, tecknar, klippar och klistrar.  Utmaningen är alltid att hitta egna väger, skapa nytt, utveckla nya ideèr och ha kul.

Bränningar är det oftast elugn som gäller,  men ibland bränner jag  keramik i reducerande bränningar som svartgods, sågspån raku.  Svartgodsbränning och reducerande bränningar är en urgammal teknik. Glasyrer och leran får ett väldigt vackert lyster.

Material

  • Glayrer är naturligtvis giftfria och jag följer FCM märkning (Food contact materials) och går under EU Förordning 1935/2004.
  • GMP märkning står för god tillverkningssed. för material och substanser.. EU Forlordingen 2023/2006.

      


Jag följer¨dessa anvisningar. när jag gör glasyrer. 

Jobbar jämnt med utmaningar inom fritt skapande och experimentera med keramikens olika leror, glasyrer och dekor.